maanantai 26. tammikuuta 2015

Anna Jansson: Vaitelias Jumala. Dekkarissa vanhat perinteet: Freija. Ásatrú, Yggdrasil

Anna Jansson: Vaitelias Jumala, Gummerus, 2002, suomentanut Jaana Nikula
Taustaa:
Freija = Lusse, lussekattien eli luciapullien kiekura muoto tullee Freijan vaunun pyöristä jota vetivät komeat kissat ;)
Uppsalan menoja olen katsonut sarjassa Vikings, eka sesonki, hurjat pileet!


  • runoilija Nils Ferlin wiki, ja kuinka monta kuvaa olenkaan ottanut herrasta, kun tupakkaa sytyttää Tukkiholman keskustasa.. 
  • Carl Larsson: Sydäntalven veri, Midvinterblot målning wiki teksti, ja kuva, 
Midvinterblot.jpeg
"Midvinterblot" av Carl Larsson - www.nationalmuseum.se. Licensierad under Public Domain via Wikimedia Commons.


Äiti eli sankari eli poliisi Maria Wern on oikea eloveena-tyttö: paksut vaaleat palmikot. Mutta ajjaa moottoripyörää! Ja tuntee huonoa omaatuntoa kun vastenmielinen anoppi ( Psyko-mainen ) tuppaa paikalle aina kun ei pitäisi, eikä tuo niin kuin voisi, häiriintynyt suhde nahjus poikaansa - kuten Simpsoneissa, jossa myös Psyko -viittaus. Alipalkattu, ylityöllistetty, onko sveduissa naisen kruunu 80 äyriäkään?

Pohjoismaalaisessa dekkarissa on hienoa kannanotto mm pakkosterilisaatioita ja -abortteja kohtaan, mielenterveydenhoidosta, itsemääräämisen oikeudesta. Ja lobotomian "keksijä" saa nobelin palkinnon. Kirjoitin pienellä koska voin pahoin.

Nyt tapetilla on ollut kansankodin kansallissosialistinen historia - niin puhdas, kuten:

  • hs: Ruotsikin oli rodunjalostuksen suurvalta 1920-30-luvuilla linkissä
  • svt play: dokumentti Hur gör man att rädda... linkissä
  • Dokumentärfilm Hur gör man för att rädda ett folk? 58 min Dokumentärfilm. Om Herman Lundborg, chef för Rasbiologiska institutet.Han varnade för hotfull degeneration och rasblandning i norr,men fick också barn med en kvinna i Lappland.
John Bauer-Freja.jpg
"John Bauer-Freja" by John Bauer - www.uppsalaauktion.se. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.


Sahramin ruhtinaallinen maku ja voimakas väri. Lussekatit, Lusse-pulla eli Lucia-nisu tulee Freija-jumalan vetämistä vaunuista
Ohjeita:

Lehto ry: "Freyjan nimiin kuuluu mm. Sýr (”emakko”) sekä Valfreyja, ”(taistelussa) kaatuneiden valtiatar”. On virheellistä olettaa Freyjan olevan pelkkä rakkauden tai hedelmällisyyden jumaluus. Hän on myös mahtava soturitar sekä väkevä noita joka opettaa Aasoille Seidr-noituuden taidon. Joka taistelussa kaatuneista Freyja valitsee puolet, ja hän saa valita sankarinsa jopa ennen Odinnia. Freyjan kasvot ovat siis paitsi säkenöivän rakkauden ja elämän kuvastin, myös kuoleman hiljainen naamio. On epäselvää mitkä kaikki vanhoissa teksteissä vilisevät jumalattarien nimet ovat Freyjan pseudonyymejä, sillä kirkko paheksui Freyjan kulttia niin paljon että vain hyvin vähän tietoa tästä pohjoisen suuresta jumalattaresta on kestänyt ajan ja sensuurin hampaita. Pienenä muistona on säilynyt sydän-symboli, joka pelastui todennäköisesti sen uudelleenassosioimisen takia – nykyään sydän mielletään romanttiseksi symboliksi, mutta alunperin symboli kuvasi naisen pakaroita ja häpyä. Freyja onkin rakkaussuhteissaan itsenäinen, ja valitsee suosikkinsa ja rakastajansa häpeilemättä. Freyjan tunnusmerkkeihin kuuluu hänen suuri kauneutensa, ja Brisingamen, tulinen kaulanauha. Useissa vanhoissa patsaissa tärkeät hedelmällisyysjumalattaret on kuvattu kaulanauhan kanssa, Freyja ei siis ole tässä poikkeus. Hän ajaa kissojen vetämillä vaunuilla, ja omistaa ihmeellisen haukansulkaviitan jonka avulla voi muuttaa muotoaan. Toisinaan hän ratsastaa taisteluun taisteluvillisiallaan, Hildisvínillä. Villisika onkin tärkeä Vaani-symboli joka kuvastaa soturin urheutta. Emakko taas on hedelmällisyyssymboli. Freyjan aviomies on mystinen samoilija, Óðr joka on todennäköisesti yksi Odinin monista nimistä."   asatru sivulta ja alla Anna Jansson svt klipeissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti