sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Ante Aikio Sellon lavalla kirjailijavieraana

Ante Aikio puhui sujuvasti, rempseästi, sivistyneesti ja kiihkottomasti mm kuinka saamelaisten kulttuuria on tuhottu, varsinkin alkuperäistä uskontoa tämän, minä nyt en pysty olemaan kiihkoton, tämän mieliestäni järkyttävän, vastenmielisen muualta tulleen ristinuskon myötä, jolla pakolla käännytettiin. Pari päivää sitten tuli erinomainen ohjelma, jota muuten en seuraa, se oli hihhuliohjelma, mutta siinä, päätösjaksossa, perehdyttiin ruotsinpuolen saamenmaan alkuperäiseen uskontoon. Siinäkin kerrottiin kuin vastenmielinen ristinusko tuhosi kaikki noitarummut - tai ei tietenkään kaikkia, osa on tallella! Ante Aikio antoi uuden näkökulman tai winkin, miksi lestadius pääsi tuhoamaan saamelaisuutta - äijä osasi useampaa saamenkieltä.
Erinomaista oli myös huomio, kuinka Tolkien kopsasi ja kloni Kalevalaa ja saamelaista alkuperäisuskoa - niin, että Vesiraukku on selkeä Klonkun esikuva..." Goranus Oy on yritys, joka on syntynyt syvästä kunnioituksesta sekä ylpeydestä saamelaista muinaisuskoa kohtaan. Yrityksen perusta on saamelaisen mytologian saattaminen kaikkien ihmisten tietoisuuteen. Kuvaus Ikiaikainen saamelainan mytologia vaipui melkein kokonaan unholaan muutamia vuosisatoja sitten. Vanhaan muinaisuskontoon, uskomuksiin ja tarinoihin liittyi useita saamelaisia hahmoja, jotka esiintyvät lukuisissa tarinoissa koko saamelaisalueella. Nämä hahmot on nyt herätetty henkiin. Saamelainen Ante Aikio on yhdessä taiteilijoidensa kanssa luonut ilmentymät hahmoille, jotka esiintyvät myös hänen tulevissaan kirjoissaan. Suurin osa hahmoista saa nyt ensimmäisen kerran kasvot ja olemuksen - vuosisatoja eläneiden tarinoiden jälkeen. "

Ante Aikio: Aigi, Jänkäjärven syöverit. 
Ante Aikio vuosttas girjji ávvudit borgemánu 22. beaivve Taiteiden Yö -dáhpáhusas Helssegis. Čálli Ante Aikio Aigi-girjeráiddu vuosttas girji Jänkäjärven ...
Lapin Kansan juttu linkissä  Goranus.com linkissä Goranus fb linkissä  :

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti